Novica

Lori Murovec in Matevž Grašič v PIL-u

27.11.2020
Lori Murovec in Matevž Grašič v PIL-u

Poškodbe najbolj bolijo, ko so zaradi njih odpovedani treningi

Trinajstletnika Lori Murovec in Matevž Grašič iz Kranja se tako kot njuni vrstniki zdaj šolata na daljavo in ker se rada družita s prijatelji, jih v trenutnih razmerah epidemije zelo pogrešata. Oba pa tudi zelo, zelo rada smučata. Tako zelo, da ta šport v Alpskem smučarskem klubu (ASK) Triglav Kranj tudi trenirata.

Lori je na smuči prvič stopila že pri manj kot dveh letih, tako mlada, da se svojih prvih zavojev niti ne spomni. Pri štirih letih se je že pridružila enemu najbolj uveljavljenih smučarskih klubov v Sloveniji, ASK Triglav Kranj, po devetih letih napornih treningov pa se po belih strminah poganja z vedno večjo motivacijo. Tudi Matevž je v klubu že deveto leto. Prve zavoje je pri štirih letih naredil v alpski šoli, danes pa uspešno vijuga med vratci na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih. Uživa v hitri vožnji, najbolje pa se počuti na Krvavcu, ki ga člani ASK Triglav Kranj štejejo za domače smučišče. Tam opravijo največ treningov, skrbijo za svojo kočo, vsi pa so tudi zelo aktivni pri organizaciji različnih tekmovanj, zaključkov sezone in drugih promocijskih dogodkov.

Tako Lori, kot Matevž se tekmovanj v (normalni) zimski sezoni (letos je ta žal drugačna zaradi koronavirusa) udeležujeta vsak konec tedna. Manjkata le, če jima to preprečijo poškodbe, kot se jima je na žalost pripetilo predlani. Lori si je poškodovala nogo, Matevž nogo in vrat, vendar se s poškodbami ne obremenjujeta. Med pogovorom povesta, da bolečine pridejo in grejo ter da poškodbe najbolj bolijo takrat, ko zaradi njih ne moreta na treninge in tekme.

S privarčevanim denarjem do nove čelade in rokavic

Ko pa mladi smučarji lahko tekmujejo, se na priprave, treninge in tekme pogosto odpravijo tudi na tuja smučišča. In prav zaradi pogostega bivanja stran od družine postajajo vse bolj samostojni, odgovorni, vse bolj pa sami skrbijo tudi za denar in potrebne nakupe. Lori in Matevž denimo na priprave prineseta svoj denar, ki jima ga za na pot dajo starši ali stari starši. Kot pravita, nikoli ne zapravita vsega. S privarčevanim denarjem pomagata staršem pri nakupu smučarske opreme, ki ni poceni. Lori si je tako kupila čelado, Matevž pa čelado in rokavice. Pri varčevanju, vprašanjih, povezanih s financami, jima sicer vedno pomaga NLB – Nova ljubljanska banka, ki ASK Triglav Kranj podpira v projektu NLB Šport mladim. V ta projekt je vključenih kar 42 športnih klubov in več kot 9200 otrok iz cele Slovenije. S podporo NLB pa otroci in mladi športniki lahko razvijajo svoj potencial ter postajajo vse boljši in boljši v nogometu, rokometu, smučanju ali namiznem tenisu.

V katerem športu pa si ti najboljši in katerega v času epidemije najbolj pogrešaš? Pazi na svoje zdravje in bodi odgovoren, na to pa opozarjaj tudi svoje najbližje. Le tako si bomo namreč spet kmalu lahko obuli športne copate ali si, če nam bo vreme to dopuščalo, nadeli smuči in smučarsko čelado. Si za?