domov

kontakt

struktura strani

iskanje po strani

pixel

september, 2021
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
pixel

2. januar, 2011
pixel
Janez Šumi, nekdanji član smučarskega kluba Triglav

V sredo 29. 12. 2010 se je po vzponu na Sv. Jakoba nad Preddvorom zgrudil Janez Šumi,nekdanji član smučarskega kluba Triglav. Bil je večkratni državni prvak in seveda tudi reprezentant, zadnjih 20 let pa aktiven planinski delavec Planinske sekcije Preddvor - PD Kranj;.

 

Janeza Šumija prištevamo med velike zaslužne Slovence na področju tekmovalnega smučanja, saj je v letu 1961 , kot prvi Slovenec v takratni jugoslovanski skupnosti tekmovalec na znameniti in eni najtežjih smukaških prog v Kützbuhelu, dosegel 13. mesto. Takrat tudi smukaške hitrosti približale in prešle 100 km/na uro, ki jo je Janez tudi prvi presegel..; In prav ta Janezova tekmovalna smučarska generacija, ki je delovala v skromnosti in volunterstvu in izjemni srčnosti se je pričela uspešno postavljati ob bok evropski- svetovni smučarski eliti; Janez Šumi je bil državni smučarski reprezentant v času od 1956 do leta 1964.
Po smučarsko-tekmovalni karieri je namenjal čas mladim smučarjem.


Ko je prenehal, kot amater s tekmovalnim smučanjem, so ga pričele privabljati gore in planinski svet; Aktivno je deloval več kot 30. let v PD Kranj - sekciji Preddvor. Njegovega opravljenega, neplačanega prostovoljnega dela na planinskih poteh, kočah, izdelavi počivališč se ne da prešteti ali ovrednotiti. Še posebno pa ne iz današnjega stališča, ko vsak gleda samo nase in svojo osebno korist. Zaljubljen je bil v Storžičevo pogorje, Zaplato, Kališče, Sv. Jakoba, od kjer je njegova duša tudi zapustila tuzemstvo.


Umrl je na Sv. Jakobu v 77. letu starosti, ko mu je odpovedalo srce. Na pokopališču 31. 12, 2010 se je od njega poslovila množica planincev, smučarjev, občanov Preddvora in Kranja. Janez Šumi je deloval s sporočili in dejanji, ki se jih da razumeti. Šport in tudi smučanje, naj bo ogledalo skromnosti in popolnega entuzijazma in patriotizma.
Poslovilni govor je imel na pokopališču Preddvor, Franci Ekar njegov prijatelj z delovnega okolja Gorenjski tisk, smučanja in planinstva - predsednik PD Kranja.
 

pixel
pixel
pixel
pixel

Sponzorji

 

Povezave

 

E-novice

 Tesma sport
  
Krvavec ski resort 
  
Zavarovalnica triglav 
  

 

 

  
 
  
  

 

 

 

Partnerji

 

 
 
Video predstavitev
 

Pomembno je vedeti

 

Najem kombija:

 

 

 

 

 

  

 

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.

 

pixel

pixel

pixel

pixel

pixel

 

 

Anketa

Kaj je pri nakupu klubskega smučarskega kompleta najpomembnejše? [209]
vizuelni izgled
kvaliteta materiala in izdelave
cena
točen rok dobave
pixel